в категория:

Сегментите са инструмент, който групира продажбите по източник на реализация. Те могат да бъдат изключително полезни, както за онлайн продажбите, така и за тези на каса.

Научи повече как се създават и редактират Сегменти.

 

Как да използваме сегменти при онлайн продажбите?

При онлайн продажбите сегментирането служи, като мощен инструмент за подпомагане на дигиталния маркетинг. Чрез сегментите можем ефективно да измерваме успеха на конкретни рекламни кампании и постове в социалните мрежи, като идентифицираме не само източника довел до реализация, но и конкретна вътрешна секция от този източник.

Така например, ако искаме да рекламираме дадено събитие във Facebook по всички възможни начини – органично и спонсорирано, можем да създадем отделни сегменти за всяка секция.

  • Facebook групи с код fbgroups
  • Facebook страница с код fbpage
  • Facebook реклама с код fbads

При генерирането на кратки линкове за споделяне можем да изберем и конкретен сегмент, който бива добавен в самия линк. Така всеки кратък линк с избран сегмент става различен. Съответно при споделянето във Facebook избираме конкретния линк, който идентифицира нашия пост. Или иначе казано поставяме един линк за всички наши постове в популярни групи, друг линк за пост през официалната ни страница и трети, когато създаваме спонсорирано съдържание.

По този начин можем да проследим успеваемостта на всеки един от постовете чрез страница Статистики раздел Сегменти.


 

Как да използваме сегменти при продажбите на каса?

Сегментирането  при продажбите на каса може да бъде използвано по много различни причини, които налагат някакво групиране на продажбите. Най-често срещаната причина е индивидуализиране на продажби свързани с клубни карти или разпечатването на билети  за препродаване от други организатори.

Избирането на сегмент за продажба на каса се извършва от последната стъпка при продажба, като се избере конкретния сегмент от падащото меню.

 

В случай, че нямате предварително създадени сегменти, опцията в прозореца за продажба ще бъде скрита.